Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Convenţie nr. 19 din 17.mar.1998
Monitorul Oficial, Partea I 153 16.apr.1998
Intrare în vigoare la 16.apr.1998
între Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României

   Nr. 16.813/19

   Ministerul Finanţelor
   Banca Naţională a României

   În conformitate cu prevederile Legii nr. 91/1993 privind datoria publică şi ale Legii nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Ministerul Finanţelor, în calitatea sa de emitent, reprezentat de domnul Daniel Dăianu, ministrul finanţelor, şi Banca Naţională a României, în calitatea sa de agent, reprezentată de domnul Mugur Isărescu, guvernator, preşedinte al Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, încheie prezenta convenţie.

   CAPITOLUL I
 Prevederi generale

   Art. 1. - În aplicarea prezentei convenţii, expresiile şi noţiunile de mai jos, cu excepţia cazurilor în care sunt formulate diferit în context, vor avea următorul înţeles:
   a) titluri de stat - înscrisuri emise de Ministerul Finanţelor, care exprimă o creanţă financiară asupra emitentului, garantată în mod expres şi necondiţionat de statul român;
   b) titluri de stat cu discount - titluri de stat nepurtătoare de dobândă, vândute la un preţ iniţial mai mic decât valoarea nominală, diferenţa dintre preţul iniţial şi valoarea nominală fiind discountul şi reprezentând beneficiul cumpărătorului;
   c) titluri de stat purtătoare de dobândă - titluri de stat vândute la valoarea nominală sau cu discount sau primă şi pentru care emitentul plăteşte periodic dobânzi în conformitate cu termenii şi cu condiţiile cuprinse în prospectul de emisiune al seriei respective;
   d) prospectul de emisiune - document oficial, aprobat prin ordin al ministrului finanţelor, care stabileşte termenii şi condiţiile de emisiune ale unei anumite serii de titluri de stat;
   e) serii - titlurile de stat emise în conformitate cu prevederile unui prospect de emisiune, având termeni şi condiţii identice, cu excepţia datelor de răscumpărare a valorii nominale, de plată a dobânzii şi de răscumpărare în avans;
   f) data scadenţei - data la care valoarea nominală şi ultima tranşă de dobândă aferente unui titlu de stat purtător de dobândă sau valoarea nominală a unui titlu de stat cu discount devin exigibile în conformitate cu prospectul de emisiune;
   g) data plăţii dobânzii - data desemnată pentru plata dobânzii aferente unei anumite serii de titluri de stat purtătoare de dobândă;
   h) data răscumpărării în avans - data fixată pentru răscumpărarea, anterioară scadenţei, a oricărui titlu de stat, comunicată de către sau în numele statului român, sau o dată la care emitentul îşi exercită dreptul de răscumpărare anterioară scadenţei a unui titlu de stat, în conformitate cu termenii şi condiţiile stabilite prin prospectul de emisiune;
   i) data înregistrării curente - acea dată stabilită ca ultima dată de către Banca Naţională a României pentru determinarea proprietăţii asupra oricărui titlu de stat, în vederea plăţii valorii nominale şi/sau a dobânzii aferente, ce devin scadente şi plătibile în termen de o zi lucrătoare pentru titlurile de stat pe termen scurt şi de două zile lucrătoare pentru cele pe termen mediu şi lung;
   j) contul de valoare nominală şi dobândă - un cont special, deschis la Banca Naţională a României pe numele Ministerului Finanţelor, în care acesta virează obligaţiile sale financiare aferente titlurilor de stat;
   k) deţinător - proprietarul înregistrat al oricărui titlu de stat, în conformitate cu prevederile prezentei convenţii.

   CAPITOLUL II
 Emisiunea şi alte operaţiuni privind titlurile de stat

   Art. 2. - Titlurile de stat vor fi emise în conformitate cu prevederile legii.
   Art. 3. - Titlurile de stat vor fi emise în formă dematerializată şi cu valori nominale, conform prevederilor prospectului seriei respective.
   Art. 4. - Obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor (valoarea nominală, dobânda, primele) se vor plăti, aşa cum este specificat în prospectul de emisiune al seriei respective, deţinătorilor titlurilor de stat, înregistraţi la data înregistrării curente.
   Art. 5. - Dacă data de efectuare a oricăreia dintre plăţile incluse în obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor este într-o zi nelucrătoare, plăţile se vor efectua în ziua lucrătoare următoare.
   Art. 6. - Titlurile de stat vor fi exprimate în lei sau în valută; Banca Naţională a României va onora obligaţiile financiare aferente titlurilor de stat deţinătorilor înregistraţi, numai în forma bănească, dacă în prospectul de emisiune nu se prevede altfel, în moneda în care au fost emise.
   Art. 7. - Banca Naţională a României, în calitatea sa de agent, va organiza un sistem de depozitare a titlurilor de stat, precum şi un sistem de transferare-înregistrare-decontare pentru operaţiunile efectuate cu titlurile de stat.
   Art. 8. - Obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor vor fi plătite direct de către Ministerul Finanţelor Băncii Naţionale a României în contul de valoare nominală şi dobândă, la data scadenţei.
   Sub rezerva încasării efective a obligaţiilor financiare ale Ministerului Finanţelor în contul de valoare nominală şi dobândă, Banca Naţională a României va efectua plăţile către deţinătorii înregistraţi prin sistemul de transfer-înregistrare-decontare.
   Art. 9. - Titlurile de stat vor fi anulate din evidenţele Ministerului Finanţelor şi ale Băncii Naţionale a României o dată cu răscumpărarea la scadenţă sau la răscumpărarea în avans.
   Art. 10. - Nici una dintre prevederile prezentei convenţii nu împiedică emiterea de titluri de stat suplimentare cu drepturi egale, în ceea ce priveşte obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor, cu cele ale titlurilor de stat emise anterior.

   CAPITOLUL III
 Obligaţiile Ministerului Finanţelor

   Art. 11. - Pentru orice emisiune de titluri de stat ulterioară prezentei convenţii, efectuată direct sau pe bază de convenţii (contracte) încheiate cu alţi agenţi de emisiune, Ministerul Finanţelor va consulta Banca Naţională a României în vederea armonizării acestora cu emisiunile anterioare şi cu obiectivele de politică monetară ale etapei.
   Art. 12. - Anterior oricărei emisiuni de titluri de stat, Ministerul Finanţelor se va asigura că prevederile prezentei convenţii, precum şi ale legii sunt respectate integral şi, totodată, că noile emisiuni de titluri de stat nu contravin prevederilor legii.
   Art. 13. - Ministerul Finanţelor, funcţionarii, agenţii şi angajaţii săi nu vor acţiona în nici un mod care ar putea aduce prejudicii în ceea ce priveşte siguranţa plăţii obligaţiilor financiare ale Ministerului Finanţelor pentru titlurile de stat. Totodată, nu se va încheia nici un contract şi nu se va întreprinde nici o acţiune prin care drepturile vreunui deţinător ar putea fi prejudiciate sau diminuate.
   Art. 14. - Ministerul Finanţelor este răspunzător de plata promptă a obligaţiilor financiare a oricărui titlu de stat, la datele şi în conformitate cu prevederile prospectului de emisiune şi ale prezentei convenţii. Ministerul Finanţelor este legal răspunzător, în numele statului român, în faţa deţinătorilor titlurilor de stat în situaţia apariţiei viciilor de plată, astfel cum sunt acestea definite în cap. VI, cu excepţia cazurilor în care, conform prevederilor prezentei convenţii, sunt în responsabilitatea agentului.

   CAPITOLUL IV
 Obligaţiile Băncii Naţionale a României

   Art. 15. - Banca Naţională a României este răspunzătoare pentru îndeplinirea funcţiilor de agent de plată, înregistrare şi transfer, în conformitate cu prevederile prezentei convenţii. Banca Naţională a României va putea numi un agent care să îndeplinească aceste funcţii.
   Art. 16. - Banca Naţională a României va organiza şi va conduce vânzarea titlurilor de stat, în numele Ministerului Finanţelor, însă nu va participa în calitate de cumpărător pe piaţa primară.
   Procedurile, datele şi metodele vânzării vor fi stabilite de Ministerul Finanţelor, cu consultarea prealabilă a Băncii Naţionale a României. Banca Naţională a României va emite norme şi regulamente privind vânzarea, transferul şi răscumpărarea titlurilor de stat, care vor fi aprobate de Ministerul Finanţelor.
   Art. 17. - Banca Naţională a României va acorda consultanţă şi asistenţă tehnică Ministerului Finanţelor în conformitate cu responsabilităţile ce-i revin prin prezenta convenţie şi va informa permanent Ministerul Finanţelor asupra condiţiilor pieţei, preferinţelor investitorilor şi va furniza informaţiile financiare şi economice necesare acestuia pentru lansarea unor noi emisiuni.
   Art. 18. - Banca Naţională a României se obligă să prezinte, la solicitarea Ministerului Finanţelor, toate registrele şi orice alte documente cu privire la operaţiunile efectuate în aplicarea prezentei convenţii. Totodată, se angajează să aplice un tratament nediscriminatoriu faţă de oricare dintre deţinătorii înregistraţi.

   CAPITOLUL V
 Prospectul de emisiune şi comunicatul oficial

   Art. 19. - Ministerul Finanţelor, după consultări cu Banca Naţională a României, va publica în Monitorul Oficial al României şi va pune la dispoziţia mass-media prospectul de emisiune. Intervalul dintre data apariţiei în Monitorul Oficial al României a prospectului de emisiune şi data vânzării va fi de minimum 3 zile lucrătoare. Prospectul de emisiune al titlurilor de stat va cuprinde, fără a se limita la acestea, următoarele:
   -denumirea titlurilor de stat care urmează a fi emise;
   -seriile titlurilor de stat ce urmează a fi emise;
   -data emisiunii (data decontării);
   -data scadenţei (data răscumpărării);
   -valoarea totală a emisiunii (dacă este cazul);
   -valoarea nominală individuală;
   -modalitatea şi data vânzării (data/perioada subscrierii);
   -modalitatea şi data decontării;
   -rata dobânzii sau preţul (dacă este cazul);
   -deţinătorii legali ai respectivelor titluri de stat;
   -agentul de plată, înregistrare şi transfer;
   -regimul fiscal al emisiunii.
   Art. 20. - După încheierea vânzărilor, în aceeaşi zi se va întocmi comunicatul oficial, care va conţine elementele referitoare la rezultatul vânzării.
   În cazul plasării emisiunii de titluri de stat prin licitaţie, comunicatul oficial va fi întocmit de către Banca Naţională a României şi Ministerul Finanţelor.
   În cazul plasării emisiunii de titluri de stat prin subscripţie publică sau prin subscripţie publică garantată, comunicatul oficial va fi întocmit de către Banca Naţională a României în urma avizului prealabil al Ministerului Finanţelor privind rezultatele vânzării.
   Banca Naţională a României, în calitate de agent, va asigura distribuirea în mass-media a comunicatului oficial.
   Art. 21. - Prezenta convenţie permite Ministerului Finanţelor sau Băncii Naţionale a României, precum şi intermediarilor financiari să întocmească şi să distribuie diverse materiale publicitare de promovare a titlurilor de stat, cu condiţia ca acestea să fie corecte şi conforme cu prevederile prospectului de emisiune şi să fie aprobate, anterior distribuirii lor, atât de către Ministerul Finanţelor, cât şi de către Banca Naţională a României.

   CAPITOLUL VI
 Vicii de plată şi remedierea acestora

   Art. 23. - Următoarele cazuri sunt considerate şi constituie vicii de plată:
   a) neplata, la scadenţă sau la altă dată prevăzută, a valorii nominale a unui titlu de stat;
   b) neplata, la datele prevăzute, a dobânzilor aferente unui titlu de stat achiziţionat;
   c) erori de calcul.
   Art. 24. - În situaţia apariţiei viciilor de plată definite la articolul precedent, Banca Naţională a României împreună cu Ministerul Finanţelor vor lua următoarele măsuri de remediere:
   a) virarea imediată a sumelor necesare remedierii viciilor de plată;
   b) în situaţia în care, după mobilizarea tuturor disponibilităţilor Ministerului Finanţelor, viciile de plată nu sunt remediate, toate responsabilităţile asumate de Banca Naţională a României, în calitate de agent, prin prezenta convenţie încetează prin preluarea simultană a acestora de către Ministerul Finanţelor şi declararea publică a suspendării plăţilor (moratoriu).

   CAPITOLUL VII
 Dispoziţii finale

   Art. 25. - Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României, ca părţi semnatare, acceptă şi se obligă să respecte întocmai toate prevederile şi condiţiile prezentei convenţii.
   Art. 26. - Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României vor revedea periodic aplicabilitatea prevederilor prezentei convenţii şi, de comun acord, în situaţia în care vor considera necesar o vor amenda corespunzător. Orice amendament se va publica în Monitorul Oficial al României.
   Art. 27. - Părţile se vor angaja ca, prin prevederile amendamentelor ulterioare la prezenta convenţie, să nu afecteze negativ interesele deţinătorilor de titluri de stat.
   Art. 28. - Prezenta convenţie intră în vigoare la data semnării acesteia şi se va publica în Monitorul Oficial al României, iar Convenţia nr. 20.169 din 31 ianuarie 1994 se abrogă.
   Art. 29. - Prezenta convenţie a fost întocmită în două exemplare originale, câte un exemplar pentru fiecare dintre părţile semnatare.
   
         Ministrul finanţelor,         Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
Daniel Dăianu Mugur Isărescu