Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă din 23.dec.1997Actualizat Indaco până la 6.noi.2003
Intrare în vigoare la 31.dec.1997
privind funcţionarea pieţei valutare - N.R.V.1

   ___________
   Text actualizat la data de 06.11.2003, avându-se în vedere următoarele acte:
   -Circulara BNR nr. 7/1998
   -Circulara BNR nr. 25/1998
   -Circulara BNR nr. 33/2000
   -Circulara BNR nr. 37/2002
   -Circulara BNR nr. 5/2003
   -Circulara BNR nr. 31/2003.

   -A se vedea şi Circulara BNR nr. 37/2002 care în art. III prevede că: "În textul întregului Regulament al Băncii Naţionale a României nr. 3/1997 şi în cadrul normelor date în aplicarea acestuia, titlul "Norme privind sumele în numerar în valută şi în moneda naţională (leu) care pot fi introduse şi scoase în/din România - N.R.V.7" se va înlocui cu titlul "Norme privind importul şi exportul fizic de instrumente de plată sub formă de numerar - N.R.V.7", iar denumirile "Banca Naţională a României - Direcţia generală politici monetare, valutare şi de credit", "Direcţia generală politici monetare, valutare şi de credit" şi "Direcţia politici financiar bancare" se vor înlocui cu denumirea "Banca Naţională a României"."

   I. Condiţii de participare

   1. Rezidenţii - persoane juridice, în vederea desfăşurării unei activităţi de intermediere pe piaţa valutară din România, trebuie să obţină autorizaţia de la Banca Naţională a României.
   2. Condiţiile minimale ce trebuie să fie îndeplinite, pentru participarea pe piaţa valutară ca intermediar autorizat, sunt următoarele:
   a) existenţa unui capital social adecvat;
   b) existenţa unei autorizaţii de funcţionare; nu poate fi autorizată participarea pe piaţa valutară a intermediarilor faţă de care a fost iniţiată procedura legală de reorganizare şi lichidare judiciară;
   c) existenţa unei structuri organizatorice distincte şi a unui spaţiu specific pentru activitatea de intermediere valutară;
   d) reglementarea prin norme proprii privind:
   -procedurile de lucru cu clienţii;
   -relaţia cu alţi intermediari (modul de comunicare, de confirmare şi de decontare a tranzacţiilor);
   -competenţele şi limitele valorice până la care se poate angaja fiecare arbitrajist, precum şi limitele de lucru cu ceilalţi intermediari autorizaţi;
   -penalizările convenite în relaţia cu clienţii, precum şi cu alţi intermediari, în cazul nerespectării termenelor de decontare a tranzacţiilor;
   -sistemul de evidenţă contabilă a operaţiunilor valutare;
   e) desemnarea personalului implicat în activitatea de schimb valutar, respectiv lista nominală a arbitrajiştilor, vechimea în profesie, inclusiv vechimea în activitatea de schimb valutar, precum şi nominalizarea arbitrajistului-şef;
   f) relaţii de corespondent stabilite prin conturi deschise în străinătate pentru cel puţin următoarele patru valute: USD, EUR, GBP, CHF.
   g) existenţa unui sistem operaţional specific, respectiv:
   -echipament informaţional specific tip Reuters sau Dow Jones;
   -echipamente tehnice specifice pentru plăţi şi comunicaţii (linii telefonice interne şi internaţionale, sistem de înregistrare a convorbirilor telefonice, telex, SWIFT, fax etc.).
   __________
   Litera f) a fost modificată prin pct. II.1 din Circulara BNR nr. 25/1998.

   II. Principii de desfăşurare a tranzacţiilor pe piaţa
valutară interbancară

   a) Principii generale
   3. Piaţa valutară interbancară din România funcţionează în fiecare zi lucrătoare între orele 9,00 şi 14,00.
   ___________
   Punctul 3 a fost modificat prin pct. II din Circulara B.N.R. nr. 7/1998.

   4. Intermediarii autorizaţi să participe pe piaţa valutară sunt obligaţi să afişeze permanent, în timpul orelor de funcţionare a pieţei valutare interbancare, cursurile de schimb informative ale leului (vânzare/cumpărare), la vedere (spot) şi la termen (forward):
   a) prin sisteme de difuzare a informaţiei tip Reuters sau Telerate, pentru cel puţin următoarele valute:
   -dolarul american (USD);
   -euro (EUR);
   -lira sterlină (GBP);
   -francul elveţian (CHF);
   b) la ghişeele de lucru cu clienţii vor fi afişate, pe lângă cursurile valutelor menţionate la lit. a), cel puţin şi cele ale valutelor ţărilor participante la euro.
   Cotaţia este directă şi are ca bază unitatea monetară a României - leul (fără subdiviziuni).
   Cursul de schimb informativ la termen va fi cotat pentru cel puţin următoarele scadenţe:
   -o lună (1M);
   -trei luni (3M);
   -şase luni (6M);
   -nouă luni (9M);
   -douăsprezece luni (12M).
   __________
   Alineatul 1 a fost modificat prin pct. II.2 din Circulara BNR nr. 25/1998.

   5. Intermediarii autorizaţi să participe pe piaţa valutară interbancară au obligaţia să coteze, atât pentru clienţi, cât şi pentru ceilalţi intermediari autorizaţi, cursuri de schimb ferme sau informative, la solicitarea acestora.
   În situaţia în care cotaţia fermă, suma în valută şi data valutei sunt acceptate de client sau de intermediarul autorizat, tranzacţia este considerată încheiată şi se execută necondiţionat.
   6. Marja dintre cursurile de vânzare şi cele de cumpărare va fi determinată liber pe piaţa valutară interbancară.
   7. Cursurile cotate de bănci pot fi diferite în funcţie de natura operaţiei (operaţie în cont sau cu numerar) sau de raporturile cu clienţii, precum şi în concordanţă cu politica proprie de trezorerie.
   8. Intermediarii autorizaţi au obligaţia de a contribui permanent la creşterea standardului profesional şi a reputaţiei pieţei valutare interbancare din România.

   b) Principii în relaţia intermediar - client
   9. Ordinele de vânzare/cumpărare de valută ale clienţilor (rezidenţi şi nerezidenţi - persoane fizice şi juridice), titulari de conturi, se completează conform modelelor anexate (formularele nr. 1 şi 2). Ordinele de cumpărare la vedere şi la termen ale persoanelor juridice rezidente şi ale nerezidenţilor vor fi însoţite de documentaţia justificativă.
   Pentru operaţiunile valutare de capital documentaţia aferentă ordinului de cumpărare se va completa şi cu autorizaţia Băncii Naţionale a României, după caz.
   Rezidenţii pot participa la piaţa valutară interbancară cu ordine de cumpărare de valută pentru rambursarea creditelor şi achitarea dobânzilor şi comisioanelor aferente unui credit sau împrumut în valută acordat de o bancă rezidentă sau de o societate de credit ipotecar rezidentă, precum şi pentru cumpărarea de sume în valută, în situaţia în care nu deţin disponibilităţi proprii în conturile lor deschise la bănci, pentru plăţi în favoarea altor rezidenţi decurgând din acte de comerţ derulate în zone libere şi din acordarea de credite în valută de către societăţile de credit ipotecar.
   Pentru sumele în valută cumpărate pe piaţa valutară şi neutilizate în termen de 30 de zile de la data expirării termenelor de plată, conform destinaţiei iniţiale sau pentru alte operaţiuni valutare curente, băncile vor proceda la cumpărarea sumelor respective la cursul pieţei din ziua efectuării operaţiunii.
   __________
   Alineatul 1 a fost modificat prin art. II din Circulara BNR nr. 5/2003.
   -Alineatul (3) de la pct. II.9 a fost modificat prin art. II din Circulara B.N.R. nr. 31/2003.

   10. În situaţia în care clientul nu acceptă cotaţia fermă a intermediarului, acesta poate opta pentru un ordin de vânzare/cumpărare la curs limitat; valabilitatea în timp a unui astfel de ordin va fi indicată în mod expres de către client.
   11. Tranzacţiile încheiate se execută necondiţionat de către intermediari şi se confirmă clienţilor prin extras de cont. Pentru tranzacţiile încheiate pe bază de ordine la curs limitat, intermediarii pot percepe clienţilor comisioane.
   12. Intermediarii autorizaţi pot accepta primirea ordinelor de cumpărare/vânzare la vedere sau la termen de la clienţi şi prin alte modalităţi de teletransmisie (fax, SWIFTetc.), prin sistem computerizat, cu condiţia comunicării aceloraşi elemente cuprinse în modelele anexate (formularele nr. 1 şi 2) şi în documentaţia aferentă.
   Documentaţia aferentă operaţiunii va fi înaintată băncilor în maximum 5 zile bancare.
   Acceptarea ordinelor de vânzare/cumpărare în aceste condiţii se va face doar pentru clienţii agreaţi.
   __________
   Alineatul 2 a fost modificat prin art. II din Circulara BNR nr. 5/2003.

   13. Intermediarii autorizaţi şi arbitrajiştii acestora au obligaţia de a asigura executarea cu prioritate a ordinelor clienţilor în timpul orelor de funcţionare a pieţei valutare interbancare şi de a nu concura executarea ordinelor acestora cu ordinele în nume şi în cont propriu.
   14. Confidenţialitatea este esenţială pentru păstrarea reputaţiei şi creşterea eficienţei pieţei valutare interbancare.
   În conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, intermediarii autorizaţi au obligaţia de a păstra secretul profesional şi de a nu dezvălui identitatea clientului.
   15. Intermediarii autorizaţi vor stabili procedurile care să le permită verificarea îndeplinirii de către clienţi a prezentelor norme şi a celorlalte prevederi legale şi vor înainta Băncii Naţionale a României toate informaţiile şi orice document solicitat de către aceasta.

   c) Principii în relaţia intermediar - intermediar
   16. Conducerile executive ale intermediarilor autorizaţi să opereze pe piaţa valutară interbancară din România vor controla activitatea personalului implicat în astfel de operaţiuni;totodată vor răspunde pentru modul în care acest personal cunoaşte şi respectă prevederile prezentelor norme şi ale celorlalte reglementări legale.
   17. Conducerile executive ale intermediarilor autorizaţi să opereze pe piaţa valutară interbancară din România vor delimita clar autoritatea şi răspunderea personalului implicat şi, în acelaşi timp, vor asigura ca fiecare persoană care tranzacţionează în numele instituţiei să aibă autoritatea şi pregătirea necesare să angajeze instituţia, prin fiecare tranzacţie încheiată, din punct de vedere legal (inclusiv patrimonial) şi profesional.
   18. Conducerile executive ale intermediarilor autorizaţi vor lua măsuri pentru elaborarea de norme proprii prin care vor fi reglementate domeniile prevăzute la pct. 2 lit. d).
   19. Conducerile executive ale intermediarilor autorizaţi vor lua măsuri ca personalul implicat (de regulă, arbitrajiştii) să nu încheie, pe baza unor înţelegeri cu caracter oneros sau pentru profit personal, tranzacţii la cursuri de schimb în afara pieţei valutare interbancare.
   20. Conducerile executive ale intermediarilor autorizaţi vor lua măsuri ca personalul implicat, în special arbitrajiştii:
   -să nu dezvăluie elemente aferente unor tranzacţii valutare încheiate cu clienţi sau cu alţi intermediari;
   -să nu se viziteze reciproc la locul de muncă (sala de arbitraj) fără aprobarea expresă a conducerilor executive.
   21. Conducerile executive ale intermediarilor autorizaţi vor lua măsuri pentru delimitarea atribuţiilor şi departajarea activităţilor de piaţă valutară pe compartimente distincte, conform practicilor internaţionale (front office, back office, cifru şi corespondenţă bancară).
   22. Tranzacţiile între intermediari se încheie în nume propriu, prin confirmare între arbitrajişti (telefonic, telex, Reuters dealing) şi reconfirmări letrice şi telex sau SWIFT, codificate corespunzător (letric - specimene de semnături, telex-chei telegrafice, SWIFT-chei SWIFT). Reconfirmarea trebuie să includă cel puţin următoarele elemente:
   -partenerul de tranzacţie;
   -data încheierii tranzacţiei;
   -data valutei;
   -valuta (valutele) tranzacţionată(e);
   -sumele tranzacţionate;
   -tipul tranzacţiei;
   -cursul de schimb la vedere (spot) sau la termen (forward);
   -corespondenţii părţilor;
   -modalitatea de încheiere a tranzacţiei (telefon, telex, Reuters dealing).
   23. Instrucţiunile de plată şi decontare vor fi transmise în cel mai scurt timp, de regulă în aceeaşi zi. Banca Naţională a României recomandă folosirea instrucţiunilor standard de plată între parteneri pentru preîntâmpinarea apariţiei unor eventuale diferenţe sau erori în decontarea sumelor tranzacţionate.
   24. La primire, documentele de mai sus se verifică şi, pentru eventuale diferenţe, părţile vor lua legătura în vederea soluţionării situaţiei pe cale amiabilă. În caz de litigiu, părţile pot recurge la instanţe de arbitraj preconvenite.
   Banca Naţională a României poate arbitra litigii apărute în aplicarea prevederilor prezentelor norme, dar numai după ce părţile implicate dovedesc că au epuizat toate posibilităţile de soluţionare pe cale amiabilă.
   În astfel de cazuri, părţile trebuie să recunoască, în prealabil, în scris, principiul acceptării necondiţionate a deciziei de soluţionare a litigiului, adoptată de Banca Naţională a României.
   25. Conducerile executive ale intermediarilor autorizaţi să opereze pe piaţa valutară interbancară din România vor asigura asimilarea şi utilizarea de către personalul implicat şi de către arbitrajişti, în special, a expresiilor uzuale, precum şi cunoaşterea înţelesurilor general acceptate în practica internaţională, conform nomenclatorului anexat la prezentele norme.

   III. Dispoziţii finale

   26. În aplicarea prevederilor legale băncile vor raporta Băncii Naţionale a României operaţiunile de vânzare şi cumpărare de valută efectuate de rezidenţi şi nerezidenţi.
   Raportarea se va efectua zilnic între orele 16,00 - 17,00 ale zilei curente pentru ziua curentă de lucru.
   În cazul operaţiunilor de vânzare de valută ale nerezidenţilor pentru coloana "cod fiscal" se vor transmite următoarele menţiuni:
   -NCRT (în scopul efectuării de operaţiuni valutare curente prevăzute la pct. 1.17.1 din regulament);
   -NDIR (în scopul efectuării de operaţiuni valutare de capital reprezentând investiţii directe prevăzute la pct. 1.17.2.1 din regulament);
   -NPORT (în scopul efectuării de operaţiuni valutare de capital reprezentând investiţii de portofoliu prevăzute la pct. 1.17.2.4, 1.17.2.5, 1.17.2.6, 1.17.2.10, 1.17.2.11 din regulament);
   -NIMB (în scopul efectuării de operaţiuni valutare de capital reprezentând investiţii imobiliare prevăzute la pct. 1.17.2.3 din regulament);
   -NALT (alte operaţiuni valutare de capital).
   Băncile vor raporta letric, în primele 5 zile ale fiecărei luni, disponibilităţile în lei existente în conturile de tip A şi B ale nerezidenţilor, cuprinzând următoarele rubrici: tipul contului, denumire/nume client, sediul/adresa deţinătorului contului, suma existentă în cont în ultima zi a lunii precedente.
   ___________
   Alineatele 1 şi 2 au fost modificate prin articolul unic din Circulara BNR nr. 26/1999.

   27. Pentru fiecare zi de întârziere în decontarea operaţiunilor desfăşurate pe piaţa valutară interbancară, partea lezată (client sau intermediar) poate pretinde compensaţii materiale (atât în lei, cât şi în valută) pentru daunele produse.
   28. Tranzacţiile valutare efectuate în afara orelor oficiale şi, în special, în alte locuri decât cele desemnate (front office) vor fi permise numai în situaţii excepţionale, cu aprobarea prealabilă a conducerilor executive ale intermediarilor autorizaţi.
   29. Intermediarii autorizaţi, precum şi salariaţii acestora (arbitrajişti) pot înfiinţa asociaţii profesionale având drept scop ridicarea standardelor profesionale, stabilirea şi impunerea unor reguli de conduită şi etică profesională în desfăşurarea operaţiunilor pe piaţa valutară interbancară din România, scop în care pot emite, cu avizul Băncii Naţionale a României, coduri de conduită.

   NOMENCLATOR

   Prezentul nomenclator cuprinde expresii uzuale şi înţelesul lor general acceptat; folosirea lor va duce la evitarea neînţelegerilor ce ar putea apărea în timpul încheierii unei tranzacţii.
   În toate cazurile, valuta/valutele tranzacţionată(e) trebuie clar specificată(e).
   În anumite cazuri, evidente, unii termeni pot fi utilizaţi atât pentru operaţiuni de fructificare de fonduri, cât şi pentru operaţiuni de schimb valutar.

   Operaţiuni la vedere (spot)

   O operaţiune de vânzare/cumpărare valute cu decontare după două zile de la data încheierii tranzacţiei, la cursul de schimb stabilit între părţi (curs spot). În cazul în care ziua de decontare este o zi nelucrătoare, decontarea are loc în următoarea zi lucrătoare. (Fac excepţie cazurile în care între părţi există alte convenţii.)

   Operaţiuni la termen (forward)

   O operaţiune de vânzare/cumpărare valute cu decontare după mai mult de două zile de la data încheierii tranzacţiei la cursul de schimb stabilit între părţi (curs forward). În cazul în care ziua de decontare este o zi nelucrătoare, decontarea are loc în următoarea zi lucrătoare. (Fac excepţie cazurile în care între părţi există alte convenţii.)

   Operaţiuni swap

   O operaţiune de cumpărare şi vânzare simultană a aceleiaşi sume în valută cu decontarea la două date de valută diferite (de regulă spot şi forward) la cursuri de schimb stabilite (spot şi forward) la data tranzacţiei.

   Data tranzacţiei

   Data la care se încheie tranzacţia.

   Data valutei (value date)

   Data la care se face decontarea tranzacţiei:
   -value today (same day value) - data valutei este aceeaşi cu data tranzacţiei;
   -value tomorrow - data valutei este ziua lucrătoare următoare faţă de data tranzacţiei;
   -spot - data valutei este două zile lucrătoare de la data tranzacţiei;
   -forward - orice dată a valutei ulterioară decontării spot.

   Poziţie deschisă

   Diferenţa dintre totalul tranzacţiilor la vedere şi totalul tranzacţiilor la termen efectuate într-o valută sau dintre totalul activelor şi pasivelor în valută pentru care se asumă un risc valutar.

   Poziţie închisă

   Cumpărări şi vânzări într-o valută sau active şi pasive valutare care se echilibrează pe total, negenerând o poziţie deschisă.

   Cotaţie fermă (firm quotation)

   Cotarea unui preţ ferm care angajează banca. Este recomandată adăugarea unor restricţii de timp sau de sumă ("ferm pentru un minut" sau "ferm pentru un milion").

   Cotaţie orientativă (for info only)

   Cotaţii care nu sunt ferme, datorită imposibilităţii de a tranzacţiona din anumite motive (depăşirea limitei de expunere etc.).

   Cotaţie directă

   O cotaţie este directă atunci când moneda naţională este exprimată în funcţie de o unitate monetară a altei valute, numită de bază (ex. USD/DEM, USD valuta de bază).

   Cotaţie indirectă

   O cotaţie este indirectă când o valută este exprimată în funcţie de o unitate monetară naţională, numită de bază (ex. GBP/USD, GBP valuta de bază).

   Ordin la curs limitat

   Ordin ce trebuie executat până la cursul limită indicat de client.
   Înţelesul termenului limitat este "vindeţi cu cel puţin" în cazul unui ordin de vânzare şi "cumpăraţi cu cel mult" în cazul unui ordin de cumpărare. Ordinele trebuie să specifice perioada pentru care sunt valabile (numărul de zile).

   Punct (pip)

   Ultima cifră a unei cotaţii.

   FORMULARUL NR. 1
   
┌────────────────────────────────────────────┐┌───────────────────────────────────────────────┐
│Denumire /Nume client ......................││ACCEPTAT/RESPINS (motivul......................│
│Adresa/Sediul ..............................││..............................................)│
│Tel./telex .................................││la CURSUL COTAT FERM şi acceptat de client │
│Persoane de contact ........................││de .................. lei/.....................│
│Nr. din Registrul comerţului ...............││sau la CURSUL LIMITAT solicitat de client │
│Cod fiscal .................................││de .................. lei/.....................│
│Nerezident*) [ ] ││EXECUTAT LA CURSUL de ..........lei/...........│
└────────────────────────────────────────────┘│ Semnătura autorizată Semnătura clientului │
│ L.S. L.S. │
│Se completează de intermediar la sediul │
│acestuia în prezenta clientului. │
└───────────────────────────────────────────────┘

ORDIN DE CUMPĂRARE VALUTĂ [ ] LA VEDERE /[ ] LA TERMEN
valabil până la data de ....................
Către ......................................

CUMPĂRAŢI suma de ............./............................. cu data valutei de ..............
(cifre) (litere)
Echivalentul în lei îl veţi recupera din contul nostru de disponibil nr. ......................
deschis la ....................................................................................
Suma în valută cumpărată o veţi vira cu aceeaşi dată de valută (sus - menţionată) în contul
nostru nr. ................. deschis la .......................................................
1. Anexăm următoarele documente care probează natura operaţiunii valutare:
...............................................................................................
...............................................................................................
...............................................................................................
...............................................................................................
2. Scopul cumpărării de valută este:
[ ] operaţiune valutară curentă;
[ ] operaţiune valutară de capital reprezentând:
[ ] investiţie directă;
[ ] investiţie de portofoliu;
[ ] investiţie imobiliară;
[ ] alte operaţiuni valutare de capital.
3. Declarăm că suntem de acord ca sumele în valută cumpărate în baza prezentului ordin şi
neutilizate în termen de 30 de zile de la data expirării termenului de plată conform
destinaţiei iniţiale sau pentru alte operaţiuni valutare curente să fie cumpărate de banca prin
care se execută prezentul ordin.

Data întocmirii Semnătura autorizată
L.S.

   *)Nerezident din punct de vedere valutar, conform pct. 1.2 din regulament.

   Observaţii:
   1. Se marchează căsuţele, după caz.
   2. Punctul 2 se completează numai de către rezidenţi, persoane juridice.
   3. Punctul 1 şi 2 nu se completează de către persoanele fizice rezidente.
   4. Prevederile pct. 3 nu se aplică persoanelor fizice rezidente şi nerezidenţilor.

   FORMULARUL NR. 2
   
┌────────────────────────────────────────────┐┌───────────────────────────────────────────────┐
│Denumire /Nume client ......................││ACCEPTAT/RESPINS (motivul......................│
│Adresa/Sediul ..............................││..............................................)│
│Tel./telex .................................││la CURSUL COTAT FERM şi acceptat de client │
│Persoane de contact ........................││de .................. lei/.....................│
│Nr. din Registrul comerţului ...............││sau la CURSUL LIMITAT solicitat de client │
│Cod fiscal .................................││de .................. lei/.....................│
│Nerezident*) [ ] ││EXECUTAT LA CURSUL de ..........lei/...........│
└────────────────────────────────────────────┘│ Semnătura autorizată Semnătura clientului │
│ L.S. L.S. │
│Se completează de intermediar la sediul │
│acestuia în prezenţa clientului. │
└───────────────────────────────────────────────┘

ORDIN DE VÂNZARE VALUTĂ [ ] LA VEDERE /[ ] LA TERMEN
valabil până la data de ....................
Către ......................................

VINDEŢI suma de ................/..................... cu data valutei de .....................
(cifre) (litere)
din contul nostru valutar nr. ....................... deschis la ..............................
Contravaloarea în lei se va vira cu aceeaşi dată a valutei în contul nostru în lei
nr. ...........................................................................................
deschis la ....................................................................................
1. Scopul schimbului valutar este:
[ ] operaţiune valutară curentă;
[ ] operaţiune valutară de capital, reprezentând:
[ ] investiţie directă;
[ ] investiţie de portofoliu;
[ ] investiţie imobiliară;
[ ] alte operaţiuni valutare de capital.

.................. .........................
Data întocmirii Semnătura autorizată
L.S.

   *)Nerezident din punct vedere valutar, conform pct. 1.2 din regulament.

   Observaţii:
   1. Se marchează căsuţele după caz.
   2. Punctul 1 se completează numai de către nerezidenţi.