Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 26 din 31.dec.1998
Monitorul Oficial, Partea I 6 14.ian.1999
Intrare în vigoare la 14.ian.1999
privind retragerea din circulaţie a bancnotelor cu valoarea nominală de 1.000 lei şi 5.000 lei, emisiunile 1991-1993

   Potrivit prevederilor art. 19 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va retrage din circulaţie, începând cu data de 15 ianuarie 1999, bancnotele cu valoarea nominală de 1.000 lei şi 5.000 lei, emisiunile 1991-1993.
   După data de 31 martie 1999 încetează puterea circulatorie a acestor bancnote, ele nemaiputând fi utilizate ca mijloc legal de plată.
   1. Retragerea din circulaţie a bancnotelor de 1.000 lei şi 5.000 lei, emisiunile 1991-1993, se va face astfel:
   În perioada 15 ianuarie - 15 martie 1999 inclusiv, aceste bancnote vor fi primite de la populaţie, în mod obişnuit, de către toate casieriile agenţilor economici, precum şi de către casieriile celorlalte instituţii:
   Acestea sunt obligate să primească bancnotele menţionate, să nu le repună în circulaţie şi să le depună zilnic la unităţile bancare la care au contul deschis, o dată cu depunerile de numerar.
   În intervalul 16-31 martie 1999 bancnotele aflate în perioada de retragere vor fi primite de la populaţie, agenţi economici şi de la celelalte instituţii, în plăţi şi pentru preschimbare, numai de către casieriile unităţilor bancare. Acestea nu le vor mai repune în circulaţie, urmând a le depune în conturile lor deschise la Banca Naţională a României.
   2. În vederea efectuării în bune condiţii a acţiunii de retragere din circulaţie a bancnotelor de 1.000 lei şi 5.000 lei, emisiunile 1991-1993, se vor avea în vedere următoarele:
   a) o dată cu intrarea în vigoare a prezentei circulare se va urmări ca bancnotele menţionate, care vor intra, potrivit termenelor prevăzute, în casieriile tuturor agenţilor economici, instituţiilor şi unităţilor bancare, să fie reţinute, indiferent de gradul de uzură şi să nu fie repuse în circulaţie, operaţiunile de plăţi efectuându-se exclusiv din celelalte bancnote existente;
   b) bancnotele primite de către unităţile bancare nu se vor mai separa în bune şi uzate, ele vor fi verificate numai ca număr şi valoare şi vor fi împachetate potrivit prevederilor cap. V pct. 60 din Normele Băncii Naţionale a României nr. 31/1993.
   Sucursalele Băncii Naţionale a României vor lua măsuri ca la sfârşitul fiecărei zile operative de lucru să treacă din casa de circulaţie în fondul de rezervă, prin vărsăminte sau prin schimb cu alte cupiuri, pachetele formate conform alineatului precedent, îngrijindu-se totodată să primească pachetele din cupiurile menţionate, existente în casele de circulaţie ale celorlalte unităţi bancare din judeţ.
   La întocmirea situaţiei specificative a casei de circulaţie şi a fondului de rezervă pentru data de 31 martie 1999 bancnotele retrase din circulaţie şi aflate atât la sucursalele Băncii Naţionale a României, cât şi în casele de circulaţie ale celorlalte unităţi bancare din judeţ se vor menţiona numai în coloana uzate;
   c) se vor lua măsuri ca într-un interval de 15 zile să fie primit la casieriile sucursalelor Băncii Naţionale a României întregul numerar format din aceste bancnote, colectat prin casieriile tuturor unităţilor bancare din judeţ până la data de 31 martie 1999;
   d) bancnotele deteriorate de 1.000 lei şi 5.000 lei, emisiunile 1991-1993, prezentate de către populaţie, vor fi preschimbate de către sucursalele Băncii Naţionale a României, în conformitate cu prevederile Normelor nr. 31/1993, până la data de 31 martie 1999, urmând a fi trimise cu scrisoare de remitere, prin casa de circulaţie, la centrala băncii.
   Bancnotele deteriorate, care necesită expertizarea şi evaluarea la centrală, vor fi trimise Direcţiei generale operaţiuni cu numerar şi metale preţioase, urmând ca plata acestora să se facă şi după data de 31 martie 1999. În această categorie intră numai bancnotele prezentate la bancă până la data de 31 martie 1999;
   e) la data de 31 martie 1999 toate bancnotele a căror putere circulatorie a încetat, existente în casa de circulaţie, se vor trece în fondul de rezervă, prin vărsăminte sau schimb cu bancnote de alte cupiuri, însă de aceeaşi valoare, urmând ca cele care nu sunt pachete întregi să fie remise centralei Băncii Naţionale a României, prin casa de circulaţie;
   f) bancnotele primite prin casieriile Băncii Naţionale a României în perioada de preschimbare, precum şi cele primite până la data de 15 aprilie 1999 de la celelalte unităţi bancare din judeţe vor fi păstrate în fondul de rezervă al sucursalei, separat, ca bancnote uzate, până la expedierea lor la centrala Băncii Naţionale a României - Direcţia generală operaţiuni cu numerar şi metale preţioase, urmând ca cele care nu sunt pachete întregi să fie remise centralei Băncii Naţionale a României, prin casa de circulaţie;
   g) se vor lua măsuri ca, după data de 15 aprilie 1999, la nici o unitate bancară să nu mai existe bancnote din cupiurile de 1.000 lei şi 5.000 lei, emisiunile 1991-1993.
   Eventualele lipsuri care vor fi constatate în pachetele cu bancnote, la cupiurile menţionate, trimise Direcţiei generale operaţiuni cu numerar şi metale preţioase, vor fi imputate celor vinovaţi şi după data de 31 martie 1999, la valoarea respectivă, pe măsura verificării acestora, potrivit Normelor nr. 31/1993.
   3. Deoarece după data de 31 martie 1999 puterea circulatorie a bancnotelor menţionate încetează, unităţile bancare nu le vor mai primi în plăţi de la populaţie şi nu le vor mai preschimba.
   4. Pentru informarea populaţiei asupra acţiunii de retragere a bancnotelor din cupiurile respective, directorii sucursalelor Băncii Naţionale a României vor lua măsuri, pe plan local, pentru popularizarea acestei acţiuni.
   De asemenea, ei vor comunica prezenta circulară sucursalelor băncilor comerciale din judeţ, urmărind transmiterea acesteia la toate unităţile din subordinea lor, astfel încât acţiunea de retragere din circulaţie a acestor bancnote să se desfăşoare în mod corespunzător.
   Până la data de 15 mai 1999 sucursalele Băncii Naţionale a României vor comunica, în scris, Direcţiei generale operaţiuni cu numerar şi metale preţioase o notă privind modul cum s-a desfăşurat această acţiune, precum şi eventualele aspecte deosebite apărute pe parcurs.

   p. GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
EMIL IOTA GHIZARI,
prim-viceguvernator

   Bucureşti, 31 decembrie 1998.
   Nr. 26.