Leul Românesc

Aplicație pentru dispozitive mobile


Leul Românesc este aplicația oficială a BNR dedicată monedei naționale. Utilizatorii de dispozitive mobile Apple iOS și Android pot descoperi în cadrul aplicației informații despre design-ul și elementele de siguranță specifice bancnotelor românești, având, în același timp, posibilitatea de a experimenta interactiv ce se întâmplă atunci când înclini sau luminezi o bancnotă. Totodată, utilizatorii pot verifica ce elemente devin vizibile atunci când analizează o bancnotă în lumină ultraviolet. Monedele în circulație beneficiază și ele de un spațiu dedicat, unde sunt prezentate detalii despre caracteristicile acestora tehnice (metal, culoare, diametru etc.).

Aplicația include și o pagină cu informații generale despre banca centrală și un joc interactiv care îi oferă utilizatorului posibilitatea de a crea o bancnotă personalizată cu chipul său.

În martie 2023, a fost lansată o nouă versiune a aplicației, cu scopul de a include însemnele monetare emise în ultimii ani (bancnota de 20 de lei și monedele comemorative de 50 de bani), precum și o listă actualizată a secțiunii „Întrebări și răspunsuri”, cuprinzând informații despre personalitățile și elementele distinctive ilustrate pe bancnotele în circulație și alte detalii interesante desprinse din funcția de emisiune monetară a băncii centrale.

Aplicația Leul Românesc este gratuită și se adresează persoanelor care lucrează în mod frecvent cu numerar (comercianți, casieri etc.), persoanelor care interacționează pentru prima oară cu lei (turiști străini), dar și publicului larg.


Principalele secțiuni ale aplicației:

  • Bancnote (elemente de siguranță și de design);
  • Monede;
  • Despre BNR;
  • Jocul portretelor – cei care ajung la final pot personaliza o bancnotă cu portretul propriu.

Aplicația este disponibilă în română și engleză, pe dispozitive Apple iOS și Android.
Capturi de ecran:

 

Politică de confidențialitate

Aplicația Jocul portretelor utilizează camera foto a dispozitivului pe care este instalată pentru personalizarea bancnotei cu chipul jucătorului. Fotografiile realizate sunt stocate numai local, în memoria dispozitivului, și nu pot fi accesate de către terți. Utilizatorul are posibilitatea de a partaja/ trimite în mod voluntar varianta finală a bancnotei.