Emisiunile 2008 și 2005 ale bancnotei de 10 lei


Ambele emisiuni aferente bancnotei de 10 lei au aceleași caracteristici: aceleași dimensiuni (133 x 72 mm ± 1mm - similare cu dimensiunile bancnotei de 20€), aceeași culoare predominantă (roz) și aceleași elemente grafice.

Deosebirile apar la elementele de siguranţă. Pentru emisiunea din anul 2008 s-a renunţat la imprimarea în relief de pe ambele feţe ale bancnotei şi, implicit, la imaginea latentă ce conţinea iniţialele "BNR" de pe aversul bancnotei, elemente prezente la emisiunea 2005. Este atfel utilizată doar tehnica de imprimare plană. A fost restilizată de asemenea fereastra transparentă, astfel că în locul valorii nominale "10" au fost imprimate două pensule aurii, vizibile pe ambele părţi ale bancnotei reproiectate. Toate celelalte elemente de siguranţă destinate expres publicului (filigranul, elementul auriu, banda iridescentă, elementul de suprapunere avers - revers, firul de siguranţă) s-au păstrat neschimbate.

Diferențe

2008 Element 2005

Sub forma unei palete pentru pictură; are imprimate o pensulă albă şi două pensule aurii; nu conține valoarea nominală ambutisată.

Fereastra transparentă

Sub forma unei palete pentru pictură; conține valoarea nominală ambutisată; nu conţine element auriu supraimprimat.

Nu are imagine latentă.

Imaginea latentă

Constituită din iniţialele "BNR", imaginea latentă nu este percepută la examinarea directă, dar devine vizibilă când bancnota este privită razant (pe avers, pe umărul stâng al portretului).

Imprimare plană, pe polimer.

Tehnologia de imprimare

Imprimare mixtă (plan/ relief), pe polimer. Unele elemente de design de pe ambele feţe ale bancnotei sunt imprimate în relief.

Elemente comune

Element Descriere
Filigran

Este constituit din două componente poziţionate în stânga aversului, pe zona neimprimată: portretul personalităţii de pe bancnotă şi sigla BNR.

Filigranul devine vizibil atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

Microtext

Zonă imprimată cu caractere foarte mici, de sub 1 mm înălţime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe.

Conţine textul "BNR" (urmat și de valoarea nominală în zona din dreapta a aversului).

Element de suprapunere

Fragmente dintr-o paletă pentru pictură imprimate pe avers și pe revers. Atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului, elementul se vede în întregime.

Fir de siguranţă

Firul de siguranţă magnetic devine vizibil atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

Imprimare aurie

O paletă de pictură.

Banda iridescentă

Bandă verticală de culoare transparent-aurie pe care este înscrisă valoarea nominală.

Imprimare vizibilă în lumina ultravioletă

Zone imprimate cu cerneală fluorescentă, care devine vizibilă numai în lumină ultravioletă.

Conține valoarea nominală și seria bancnotei (unică, formată din 3 cifre, 1 literă și un număr de 7 cifre). Seria verticală din stânga imprimată cu cerneală neagră va apărea verde în lumină UV, în timp ce seria orizontală din dreapta, imprimată în cerneală roșie, va apărea portocalie.