Proiectele de reglementări ce urmează a fi adoptate de Banca Naţională a României sunt publicate pe website-ul BNR, înaintea parcurgerii procedurii de aprobare a acestora în cadrul instituţiei, astfel încât persoanele interesate să poată lua cunoştinţă de conţinutul acestora şi să formuleze eventuale propuneri şi observaţii.
Termen limită pentru transmiterea comentariilor |
Reglementări supuse dezbaterii publice |
Contacte |
- |
|
|
|
* |
Regulament pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr.5/2013 privind cerințe prudențiale pentru instituțiile de credit
Scurtă prezentare
Proiectul de Regulament pentru modificarea și completarea Regulamentului BNR nr. 5/2013 privind cerințe prudențiale pentru instituțiile de credit este elaborat de Banca Națională a României potrivit competențelor acordate în temeiul prevederilor din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată prin Legea nr. 227/2007, cu modificările și completările ulterioare.
Proiectul de Regulament prevede modificarea cadrului prudențial național în domeniul administrării riscurilor aferente activităților din afara portofoliului de tranzacționare ale instituțiilor - IRRBB, pentru evitarea neconcordanțelor sau a dublajelor de reglementare în raport cu prevederile cadrului IRRBB revizuit la nivel european. |
|
* |
Proiect de Ordin privind modificarea Ordinului BNR nr. 2/2014 privind anumite cerințe de raportare aferente Regulamentului BNR nr. 5/2013 privind cerințe prudențiale pentru instituțiile de credit
Scurtă prezentare
Proiectul de Ordin privind modificarea Ordinului BNR nr. 2/2014 privind anumite cerințe de raportare aferente Regulamentului BNR nr. 5/2013 privind cerințe prudențiale pentru instituțiile de credit a fost elaborat de Banca Națională a României potrivit competențelor acordate în temeiul prevederilor din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată prin Legea nr. 227/2007, cu modificările și completările ulterioare.
Proiectul de Ordin vizează eliminarea prevederilor privind formatele, formularele, frecvențele și termenele de raportare referitoare la riscul de rată a dobânzii pentru activitățile din afara portofoliului de tranzacționare - IRRBB, pentru a evita suprapunerea reglementărilor cu cadrul IRRBB revizuit la nivel european. |
|
* |
Proiectul Ordinului BNR privind aprobarea Normelor metodologice privind raportarea de către instituțiile de credit a informațiilor referitoare la creditele neperformante cesionate conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. /2023 privind administratorii de credite și cumpărătorii de credite și pentru modificarea unor acte normative.
Scurtă prezentare
- Obiectivul general şi motivele elaborării actului normativ:
În contextul prevederilor Proiectului Ordonanței de Urgență a Guvernului privind administratorii de credite și cumpărătorii de credite și pentru modificarea unor acte normative (denumit în continuare, proiect OUG), publicat pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, care asigură transpunerea Directivei (UE) 2021/2167 privind administratorii de credite și cumpărătorii de credite și de modificare a Directivelor 2008/48/CE și 2014/17/UE, Banca Națională a României are obligația elaborării unui proiect de ordin pentru stabilirea formatului de raportare a informațiilor cu privire la creditele neperformante cesionate de către instituțiile de credit.
În acest sens, a fost elaborat proiectul Ordinului Băncii Naționale a României privind aprobarea Normelor metodologice privind raportarea de către instituțiile de credit a informațiilor referitoare la creditele neperformante cesionate conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. /2023 privind administratorii de credite și cumpărătorii de credite și pentru modificarea unor acte normative (denumit în continuare, proiect de ordin).
Acest proiect de ordin este prevăzut a se aplica începând cu raportarea întocmită pentru data de referință 30.06.2024. Raportarea va avea o frecvență trimestrială1, termenul de raportare la Banca Națională a României fiind de 6 săptămâni de la sfârșitul trimestrului pentru care se raportează.
- Principalele prevederi ale proiectului de ordin:
Proiectul de ordin se aplică instituțiilor de credit, persoane juridice române și include modelele formularelor de raportare a informațiilor referitoare la cumpărătorii de credite2 și la creditele neperformante cesionate de instituțiile de credit către cumpărătorii de credite3, precum și normele metodologice privind completarea acestora.
Formularele de raportare referitoare la informațiile privind cumpărătorii de credite neperformante includ detalii referitoare la cumpărătorii de credite (cod LEI, identitate, adresă, rezidență etc.) și referitoare la reprezentanții cumpărătorilor de credite, acolo unde este cazul.
Formularul de raportare a informațiilor referitoare la creditele neperformante cesionate de instituția de credit către cumpărătorii de credite prevede raportarea, pentru fiecare tranzacție, de informații (valoarea totală și valoarea medie a creditelor cesionate, numărul creditelor cesionate, valoarea discountului aferent cesiunii, tipul și valoarea garanțiilor etc.), atât la nivel de total credite cesionate, cât și la nivel de portofoliu de credite grupate în funcție de calitatea debitorului (persoană fizică/ persoană juridică) și de moneda de acordare a creditului (lei/ EUR/ alte valute).
|
|
|
Notă: Banca Naţională a României îşi rezervă dreptul de a nu răspunde punctual observaţiilor şi comentariilor primite
* Proiecte legislative în curs de definitivare