Discurs în deschiderea summit-ului internațional Child and Youth Finance International 'Act for Impact'

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, 28 iunie 2016, București


- Versiunea pregătită pentru susținere -


Stimată doamnă Jeroo Billimoria,
Domnule ministru,
Domnilor rectori,
Stimați colegi din băncile centrale și autorități financiare,
Doamnelor şi domnilor,

Bună dimineața și bine ați venit. Astăzi ne aflăm la Institutul Bancar Român, o instituţie rezultata din colaborarea între Asociaţia Română a Băncilor şi Banca Națională a României. Institutul Bancar Român este un loc dedicat aproape în totalitate educației financiare, un adevărat hub al transferului de cunoștințe între experți și cei ce doresc să acumuleze cunoștințe sau să se specializeze în domeniul financiar-bancar. A devenit deja o tradiție să organizăm sau să găzduim aici evenimente științifice, cu participare naţională sau internaţională.

Îmi face plăcere să îi urez bun venit doamnei Jeroo Billimoria, fondatoarea și președinta organizației Child and Youth Finance International, o luptătoare pentru creșterea nivelului de educație financiară și antreprenoriat social.

Salut, de asemenea, prezenţa şi implicarea domnului Adrian Curaj, ministrul Educației, atât în proiectele comune BNR – Ministerul Educației, cât şi în sprijinul oferit pentru organizarea acestui Summit.

Mă bucur că Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin domnul Cornel Coca Constantinescu, Prim-vicepreşedinte, a devenit parteneră în programul Global Money Week, implicându-se activ în demersurile ce vizează educaţia financiară.

Sunt încântat să deschid, în calitate de gazdă, lucrările Summitului Internațional ”Act for Impact”, organizat de Child and Youth Finance International. Cunoscând activitățile desfășurate de această organizație non-guvernamentală, pot să afirm că a devenit un adevărat network global de entități financiare și instituții din sfera educației, dedicat creșterii abilităților și incluziunii financiare a copiilor și tinerilor.

Am primit invitația de a găzdui acest eveniment internaţional la aniversarea a cinci ani de la demararea activităţii acestei organizaţii. În anii trecuți au fost găzduiţi la Frankfurt, de către Banca Centrală Europeană, la Londra, de către Camera Lorzilor şi la New York de către Națiunile Unite, ca să dau numai câteva exemple.

Child and Youth Finance International a reușit în cei cinci ani de activitate să colaboreze cu peste 1000 de parteneri instituționali din 132 de țări și să angreneze în programele sale peste 36 de milioane de copii și tineri. Aş menţiona unul dintre cele mai populare programe, Global Money Week, care anul acesta a numărat 7 milioane de participanţi. Banca Națională a României este parteneră din anul 2014 în acest program. Alături de Ministerul Educației Naționale, Junior Achievement și Visa am câștigat pentru România marele trofeu “Global Money Week Award” Europa în primul an de participare.

În aceste două zile, aici la București, Child and Youth Finance International va lansa o nouă strategie pentru 2016 – 2020, care să aducă în prim-plan educația economică cetățenească și incluziunea financiară pentru cât mai mulți copii și tineri din întreaga lume.

Copiii și tinerii au puterea să-și schimbe, prin educație, atât propria viață cât și economiile statelor. Este foarte important să-i ajutăm să-și dezvolte abilități și să descopere oportunități în domeniul economico-financiar pentru o viață mai bună și pentru economii mai puternice.

Educaţia financiară poate părea simplă în teorie, însă nu este uşor sa traduci într-un limbaj accesibil celor tineri şi foarte tineri noţiuni economice. Astfel, rolul celor implicaţi în activităţi de educaţie financiară devine esenţial.

Vă doresc mult succes, dezbateri pline de substanţă și aflarea formulelor potrivite pentru decodificarea limbajului economic pe înţelesul copiilor şi tinerilor.

Vă mulțumesc.


28 iunie 2016